Palcowanie włosów

Jedną z najczęstszych technik wykorzystywanych przy strzyżeniu włosów jest ich palcowanie. Palcowaniem włosów określa się zwykłą czynność przycinania nożyczkami fryzjerskimi pasma włosów nad lub pod linią palców. Jeżeli wykonujemy cięcie w części wewnętrznej sekcji włosów, wtedy dłoń przytrzymujemy wierzchem ku górze, co pozwala zachować precyzję cięcia. Dodatkowo, jeżeli zależy nam na horyzontalnym obcięciu włosów, należy przyciąć je w kierunku poprzecznym do kierunki ich naturalnego opadania. Jeżeli mowa o cięciu w sekcji zewnętrznej, to powinno się utrzymywać pasmo włosów w dłoni obróconej wnętrzem do góry tak, aby móc przekonać się o równym i dokładnym cięciu. Taki rodzaj cięcia mimo, że jest najczęściej używany przez fryzjerów, wymaga zręczności i umiejętności w posługiwaniu się nożyczkami na tyle, aby nie zrobić krzywdy ani sobie, ani klientowi, a do tego zachować przewidzianą wcześniej linię, według której chcemy obciąć pasmo włosów.